Ofte stillede spørgsmål

Coop har skabt en ny mærkningsordning for dyrevelfærd, som skal gøre det nemmere for forbrugerne at kunne vælge dyrevelfærd til. Ordningen er ambitiøs. Et produkt kan kun bære mærket, hvis dyrevelfærden er markant bedre end den danske lovgivning og dansk praksis for opdræt af dyr. Man skal derfor gøre sig fortjent til at bære mærket. Produkter der alene opfylder lovkrav og almindelig dansk praksis kan ikke anprises med mærket.

Mærkningen sker med 1- 4 hjerter. 1 hjerte gives til det gode staldliv. 2 til det gode udeliv (frilandsproduktion). 3 hjerter til det økologiske liv. 4 hjerter til det ekstra gode liv – her hvor der virkelig er gjort en ekstraordinær indsats for dyrevelfærden.

Dyrevelfærdsmærkerne har bredt sig. Vi lagde ud med kylling, æg, mælk, svin og hakket oksekød. Nu kan du også finde hjerterne på udskæringer af kalv og oksekød og på dobbelt så mange varer især inden for mejeriprodukter og pålægsvarer.

Der er udviklet detaljerede kriteriesæt for hvert niveau. Disse skal opfyldes, og produktionen skal certificeres af en tredjeparts kontrol.

Dyrevelfærd er et emne som i stigende grad optager forbrugerne. Mere end 70 pct. af forbrugerne mener at dyrevelfærd er vigtig. Men det er svært for forbrugere at navigere i, hvad der er god dyrevelfærd. Derfor har vi udviklet en ny mærkningsordning. Mærkningsordningen anvender de eksisterende mærkningsordninger som forbrugerne kender, nemlig økologi og friland. Men den er lagt to ekstra niveauer ind: ”det gode staldliv” og ”det ekstra gode liv”. ”Det gode staldliv” tilgodeser de producenter som gør en særlig indsats i det konventionelle landbrug, hvor dyrene ikke kommer ud. ”Det ekstra gode liv” tilgodeser de producenter, som gør en ekstraordinær indsats for dyrevelfærden, som ligger over dyrevelfærdskravene i økologireglerne.

Mærkningsordningen kan bruges af alle producenter, supermarkeder, og food service.

Fødevarestyrelsens ordning gælder kun for fersk svinekød. Coop har valgt at stå udenfor, da vi mener, at det anpriser et for lavt niveau af dyrevelfærd, at det ikke udbredes til forarbejdet kød, at det vil underminere de velkendte mærkningsordninger: Økologi og friland ved slå dem sammen, og at den ikke bakkes op af toneangivende NGO’er.